Изберете страница

Изложба „Традиция и съвременност – дигитални трансформации“ представя творческите търсения на художници от три поколения.Идеята за нея е плод на сътрудничеството между Факултет по Изобразително изкуство към ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ и майсторите от Самоводска чаршия, Велико Търново. Кураторската селекция цели да създаде атмосфера на приемственост, между автори работещи в многообразие от стилове, изразни средства и концепти. Най-младите са ученици от художествени училища в страната – Казанлък, Плевен, Сливен, Пловдив, Русе и разбира се Национално училище по изкуствата „Добри Христов“- Варна. Те бяха привлечени към идеята, като участваха в творчески работилници водени от университетски преподаватели и занаятчии. Представени са и художници и студенти, които тепърва се изявяват пред публика. Поканени са и утвърдени автори и преподаватели от три висши учебни заведения – Великотърновски университет, Художествена Академия – Чечин, Полша и Политехнически институт на Кастело Бранко, Португалия.

Концепцията на изложбата има за цел да създаде мост на колаборации между творчество и технологии, да възроди класически занаятчийски техники и да ги трансформира в изразно средство на съвременното изкуство. Представените художествени произведения са вдъхновени от стари техники на печат, от българския фолклор и идентичност, така и от дигитални инструменти за пресъздаване на авторски идеи. Особено интересна е свободата на изразните средства, които съчетават уникалният рисунък с компютърно генерирани изображения. Авторите толкова виртуозно боравят с най-съвременния софтуер, че е трудно да се различи класическата живопис от дигиталната рисунка.

Изложбата е реализирана по проект „Възраждане на класическите занаятчийски техники в съвременното изобразително изкуство“ реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд култура.

RSS
WhatsApp