Изберете страница

Народно Читалище Просвета 1927

Културен остров в квартал Аспарухово, град Варна

Библиотека

Обслужва читатели от всички възрасти. Литературата е на свободен достъп, разделена на три отдела : отраслова, художествена и детска.

Галерия "Аспарухово Арт"

Галерията има зад гърба си множество изложби на световно известни автори: Любомир Сергеев, Роман Сустов, Мария Казакова, Петър Лазаров и мн. други.

Школи, състави и клубове

Състав народни танци Аспаруховче, класически балет, модерен балет, спортни танци, мажоретни танци, хип-хоп и мн. други

Идеята

за откриване на читалище в Аспарухово (тогава Сес Севмес) се заражда сред членовете на младежкото въздържателно дружество през 1926 година.

Първото събрание

На 13.02.1927 година след черковна служба се провежда квартално събрание за учредяване на читалището. На събранието присъстват много жители на квартала.

Устав

Устав на Народно читалище „Просвета 1927”, основано на 13.02.1927 г. в гр. Варна, кв. Аспарухово

НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ „ПРОСВЕТА 1927” – ВАРНА

На 19 април читалището се сдобива и с печат в кръгла форма и текст “Сес Севмеско народно читалище “Просвета” – Варна 1927 година”.

В началото читалището се помещава в малка стая под наем (кафенето на Коста Калудов). Взето е решение да се направят постъпки за построяване на здание за читалището, като за целта се избере подходящо общинско място (овощната общинска градина).

Приет е и първият читалищен бюджет, като за “Постройка на читалищно здание” е гласувана първоначална сума от 2 615 лв. Първите книги за читалнята са подарени от проф. Калянджиев и други граждани на квартала и града, а членовете на читалището го абонират за 19 вестника и списания. Закупуването на знаме и изработването на надпис на помещението през май 1928 година са знак, че читалището вече трайно присъства в общокварталния живот..

Повече…

Свържете се с нас

3 + 1 =

9003 Варна, бул. Народни будители 1 кв. Аспарухово

Читалищен секретар: 089 995 05 06

Библиотека: 052 370 934

RSS
WhatsApp