Изберете страница

Изложбите „Погледни нагоре“ и „Фрагменти от Варна“ събират за пръв път в едно пространство емблематични сгради и скулптури от морската столица.

ОТКРИВАНЕ: 26.04.2021 г., 18:30 ч., галерия „Аспарухово Арт“, читалище „Просвета 1927”, кв. „Аспарухово“.

„Погледни нагоре“ предлага нова гледна точка към забележителната архитектура на гр. Варна от края на XIX и началото на XX век. Дебютната фотографска изложба на Боян Любенов включва 20 сгради-паметници на културата, представени както от птичи поглед с дрон, така и с акценти в близък план върху отделни любопитни детайли от фасадите, които често остават незабелязани. Снимките върху всяко от изложбените пана са придружени от кратък текст, разказващ за историята и предназначението на съответното здание. Историческите данни за показаните обекти са синтезирани от Християн Облаков – изтъкнат краевед и изследовател на архитектурното наследство на Варна.

„Фрагменти от Варна“ има навсякъде, но в конкретния случай авторите на изложбата Живко Дончев и Явор Пенев се спират на знакови скулптури от нашия град. Плеядата творци от миналото на България имат свои пластични решения и във Варна. Експозицията включва творби на имена като Жеко Спиридонов, Любомир Далчев, Андрей Николов, Кирил Шиваров, Кирил Тодоров и др. Техни скулптури, разположени в Морската градина и други пространства във Варна, са сканирани и принтирани във формата на 3D модели. Умалените копия на произведенията, сред които паметници на Христо Ботев, Петко Войвода, Николай Коперник и др., се събират за пръв път на едно място.

Период на съвместната експозиция „Погледни нагоре“/„Фрагменти от Варна“: 26.04.2021 г. – 10.05.2021 г.

С подкрепата на Фонд „Култура“ на Община Варна и Есенен салон на изкуствата през 2020 г.

up 210423102243 2021 04 26

RSS
WhatsApp